Roru je sbírka radostí ~ Deníkem kreseb ~ Záznamem receptů ~ Fotoalbem pohledu na svět ~ Květinou na stole ~ Oslavou rorýsů
~ Roru je radost ~


Jáhlová kaše

Čerstvě připravená jáhlová kaše je mou nejoblíbenější volbou ke snídani. Je poměrně rychlá na přípravu, výborně chutná, v žaludku je po ní jak v pokojíčku a krásně zasytí. Jáhly jsou výživné, bezlepkové a zásaditou reakcí i protizánětlivé. Kdo se chce o jáhlách dozvědět víc, doporučuji článek zde.

Ingredience

na jednu vydatnou porci

Základ:

  • 40 g propraných jáhel
  • 1 jablko / nebo 1 hruška / nebo banán

Doplnění:

  • lžička tahini
  • skořice
  • lžička kokosového oleje
  • kakaové boby
  • ořechy
  • lněné semínko, strouhaný kokos…

Příprava jáhel

Vše začíná přípravou jáhel. Obecně je doporučeno jáhly před vařením 3x spařit, aby se zbavily případné hořkosti způsobené možnou žluklostí. Sama jáhly nespařuji, pouze je večer properu pod tekoucí vodou, přesypu do rendlíku, ve kterém je budu druhý den vařit, zaliji vodou a nechám celou noc máčet… Druhý den opatrně sleju co nejvíc máčecí vody, přidám nakrájené (případně i oloupané) jablko, zaliju novou vodou v množství cca centimetr nad jáhly a dám vařit. Pokud do základu použiju banán, tak ten samozřejmě vařit nepotřebuje a jáhly vařím samotné. To samé, pokud mám hrušku, která je hodně měkká, tu by bylo také škoda vařit… Vaříme přibližně 15 minut až se voda částečně vyvaří a jáhly změknou.

Pro lahodnější chuť: Jáhly je možné vařit i v mléce kravském nebo ořechovém. Nemůžu se nabažit kaše z jáhel uvařených v doma připraveném mandlovém mléce, výborné je i mléko kokosové, to ale většinou použiji jen k naředění vody :-). K tekutině, ve které se jáhly vaří lze přidat kousek vanilkového lusku, rozinky…

Uvařený základ přeliju do mixovací nádoby, přidám lžičku tahini a trochu skořice a rozmixuji ponorným mixérem.

Na talíři dám na kaši ještě lžičku kokosového oleje, který se na teplé kaši rozpustí a posypu drcenými kakaovými boby. Ty se v teplém kokosovém oleji příjemně čokoládově rozvoní. Přidám ještě trochu skořice a ozdobím ořechy (vlašské i mandle máčím přes noc v lehce osolené vodě).

Sladkost kaše: Sladkost kaše ovlivní přidané ovoce a skořice. Mě takto chuť kaše bohatě stačí, ale komu se zdá málo sladká nabízí se možnost pokapat datlovým sirupem nebo medem. Případně je možné dát k jáhlám vařit jednu až dvě datle.

Kakaová jáhlová kaše: Pokud použiji jako ovoce banán, pak do uvařených jáhel přidám ještě jednu rovnou lžíci nepraženého kakaa.

Kakaové boby: Když mám celé kakaové boby, většinou jdou snadno rozdrit v dlani. Slupky z bobů nevyhazuji a schovávám je do skleničky. Je z nich dobrý čaj s čokoládovou příchutí, případně s nimi ochutím roibos.

Kaše na cesty: Umixovanou kaši je možné přendat do skleničky případně nádoby, která drží teplo, nazdobit skořicí a ořechy a vzít s sebou do práce nebo na cestu.

Kaši si vychutnávajte! 

Hruškovo – jáhlová kaše
Jablečná jáhlová kaše
Jáhlovo – banánová kaše s kakaem
Jablečná jáhlová ozdobená brusinkami
Hruškovo – jáhlová kaše. Před mixováním vylepšená o borůvky

Jeden komentář: „Jáhlová kaše“

  1. […] uskladnitelných podzimních jablíček. Jsou z nich výtečná povidla a skvělá přísada do jáhlových kaší. Mají tužší slupku, díky které dlouho vydrží a jablka zpracováváme ještě v květnu. Na […]

Napsat komentář