Roru je sbírka radostí ~ Deníkem kreseb ~ Záznamem receptů ~ Fotoalbem pohledu na svět ~ Květinou na stole ~ Oslavou rorýsů
~ Roru je radost ~


Brownies z fazolí

Fazole jsou pro svou moučnost skvělou alternativou mouky při výrobě různých dobrot a navíc se v dezertu jejich chuť vůbec neprozradí. Za to řádně sytí a jeden kousek i pro mlsnou hubu bohatě stačí. Mrkev a datlový sirup se postarají o vláčnost i příjemnou sladkou chuť. Na talíři se k dezertu skvěle hodí zakysaná smetana s ovocem nebo živou marmeládou. Brownies lze dát do krabičky a vzít s sebou jako chutnou a sytou svačinu.

Ingredience

pekáček o velikosti 26 x 17 cm (cca 8 kusů)

  • 250 g vařených fazolí černá ledvina nebo adzuki (cca 150 g v suchém stavu)
  • 1 mrkev
  • 2 vejce
  • 40 g melasy (nebo jiné sladidlo – datlový sirup, med, javorový sirup…)
  • 40 g datlí (mohou být předem namočené)
  • 30 g oleje (olivový, kokosový…)
  • 40 g kakaa (ideální nepražené)
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • ořechy (namočené přes noc)
  • hořká čokoláda

Předehřeju si troubu na 170°C a menší zapékací misku vyložím pečícím papírem.

Všechny ingredience dám do mixéru a umixuji do řídkého těsta. Chutné je i za syrova 🙂 Konzistencí je to taková „kejda“.

Těsto rovnoměrně rozprostřu do pekáčku a někdy do něj nožem udělám “vlnovky”, které ještě zakápnu melasou nebo sirupem.
Do těsta vmáčknu pár ořechů a dám péci. Po 35 minutách zkusím zapíchnout do těsta nůž, když jej vyndám čistý, je hotovo.

Vyndám z trouby a nechám ještě asi 30 minut vychladnout, pak přednám i s pečícím papírem z formy a nechám vychladnout úplně, jinak se brownies drobí. Povrch moučníku pečením popraská.

Dobrá je i varianta vylepšená o čokoládovou polevu z rozpuštěné hořké čokolády. V tom případě ořechy nedám do těsta, ale až na rozpuštěnou čokoládu, kterou potřu brownies po vychladnutí.


Napsat komentář