Fazole jsou pro svou moučnost skvělou alternativou mouky při výrobě různých dobrot a navíc se v dezertu jejich chuť vůbec neprozradí. Za to řádně sytí a jeden kousek i pro mlsnou hubu bohatě stačí. Mrkev a datlový sirup se postarají o vláčnost i příjemnou sladkou chuť. Na talíři se k dezertu skvěle hodí zakysaná smetana s ovocem nebo živou marmeládou. Brownies lze dát do krabičky a vzít s sebou jako chutnou a sytou svačinu.
Ingredience
pekáček o velikosti 26 x 17 cm (cca 8 kusů)
- 250 g vařených fazolí černá ledvina nebo adzuki (cca 150 g v suchém stavu)
- 1 mrkev
- 2 vejce
- 40 g melasy (nebo jiné sladidlo – datlový sirup, med, javorový sirup…)
- 40 g datlí (mohou být předem namočené)
- 30 g oleje (olivový, kokosový…)
- 40 g kakaa (ideální nepražené)
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- ořechy (namočené přes noc)
- hořká čokoláda
Předehřeju si troubu na 170°C a menší zapékací misku vyložím pečícím papírem.
Všechny ingredience dám do mixéru a umixuji do řídkého těsta. Chutné je i za syrova 🙂 Konzistencí je to taková „kejda“.
Těsto rovnoměrně rozprostřu do pekáčku a někdy do něj nožem udělám “vlnovky”, které ještě zakápnu melasou nebo sirupem.
Do těsta vmáčknu pár ořechů a dám péci. Po 35 minutách zkusím zapíchnout do těsta nůž, když jej vyndám čistý, je hotovo.
Vyndám z trouby a nechám ještě asi 30 minut vychladnout, pak přednám i s pečícím papírem z formy a nechám vychladnout úplně, jinak se brownies drobí. Povrch moučníku pečením popraská.
Dobrá je i varianta vylepšená o čokoládovou polevu z rozpuštěné hořké čokolády. V tom případě ořechy nedám do těsta, ale až na rozpuštěnou čokoládu, kterou potřu brownies po vychladnutí.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.