Roru je sbírka radostí ~ Deníkem kreseb ~ Záznamem receptů ~ Fotoalbem pohledu na svět ~ Květinou na stole ~ Oslavou rorýsů
~ Roru je radost ~


Jablečný koláč bez špetky cukru či sladidel

Výtečný křehký, šťavnatý koláč plný jablíček. Pokud máte dobrá jablka, není jej potřeba vůbec sladit. Tento koláč je ze staré odrůdy jabloně Strýmka. Kokosová mouka má tu výhodu, že její chuť je přirozeně nasládlá a upečený korpus je sám o sobě moc dobrý. 

Ingredience

do kulaté formy 24 cm:

Těsto:

  • 100 g změklého másla
  • 100 g kokosové mouky 
  • 1 vajíčko

Náplň

  • 2-4 jablka nebo dle velikosti
  • 200 g smetany ke šlehání
  • žloutek
  • vanilkový prášek / extrakt

Oloupu si jablka na náplň, nakrájím je na kostičky a nechám podusit na troše másla do změknutí až téměř kašovité konzistence. Odstavím, posypu skořicí a dám stranou.
Množství jablíček by mělo vyjít tak, aby pokrylo prostor těsta ve formě. U mě to byla 3 malá jablíčka.

Troubu předehřeji na 200 stupňů.

Kokosovou mouku, máslo a žloutky důkladně vymíchám v nelepivé a nedrobivé těsto. Pokud je potřeba, přidám trochu mouky nebo naopak másla. Vytvaruji do koule, kterou rozválím mezi dvěma archy pečícího papíru asi na 5mm silnou placku. Opatrně přendám do formy a přitisknu k okrajům. Dno propíchám vidličkou a dám předpéct na cca 10 minut.

Mezitím si oloupu další jablka, která nakrájím tenké měsíčky.

Žloutek rozmíchám ve smetaně s trochou vanilkového prášku nebo extraktu.

Když je těsto předpečené, dám na něj nejprve podušená jablíčka, přes která vyskládám nakrájené měsíčky z jablek. Zaliji smetanou, troubu stáhnu na 170 stupňů a dám péct na cca 40 minut. Po 40-ti minutách rozprostřu na koláč trochu másla a troubu přepnu na gril a ještě asi 5 minut zapékám až jablíčka chytnou trochu opálený vzhled.

Po upečení nechám vychladnout na pokojovou teplotu a pak dám ještě alespoň na 30 minut do lednice. Ideální upéct večer a ráno si koláč dát k snídani 🙂

O jablíčkách: Strýmka je stará odrůda dobře uskladnitelných podzimních jablíček. Jsou z nich výtečná povidla a skvělá přísada do jáhlových kaší. Mají tužší slupku, díky které dlouho vydrží a jablka zpracováváme ještě v květnu. Na koláč je lepší jablka oloupat.

Jablková vrstva navíc: Když je korpus předpečený namažu těsto ještě lehkou vrstvou jablečných povidel.

Podzimní sklízení jablíček

Napsat komentář