Falafel je vegetariánský pokrm z cirzny, který pochází z Egypta. Tradičně se smaží v oleji a servíruje se v pita chlebu se zálivkou a zeleninou. Olej i pita chléb zdravému luštěninovému pokrmu uberou body na kráse i zdraví 🙂 Jde to i bez pita chleba i bez oleje 🙂 Stačí dát péci kuličky do trouby nebo do dnes tak oblíbené horkovzdušné fritézy.
Do směsi na kuličky navíc přidávám kurkumu pro své protizánětlivé účinky. Ke kuličkám se hodí hummus, tahini nebo nějaký dresink, např. jogurtový.
Ingredience
2 porce (16 – 17 ks kuliček)
- 160 g suché cizrny namočit přes noc
(cca 350 g „probuzené“ cizrny) - lžička citrónové šťávy
- najemno nasekaná hladkolistá petrželka ze 2 stonků
- 1-2 stroužky česneku (není nutné)
- lžička podrceného římského kmínu
- 3/4 lžičky soli
- pepř
- lžička kurkumy (protizánětlivé účinky)
- 3/4 lžičky podrcené černuchy – černého kmínu (aroma)

Všechny ingredience rozmixuji, ale není nutné umixovat do úplně hladké kaše. Naopak je žádoucí aby zůstala nějaká struktura. Česnek někdy vynechám, v kuličkách je hodně výrazný… Ze směsi tvaruji kuličky, které vyskládám na plech vyložený pečícím papírem. Občas se kuličky v rukách rozpadají, stačí je trochu promačkat a trochu si s nimi pohrát 🙂
Dám péct do trouby na 190°C než kuličky zezlátnou a „zpevní se“ (cca 40 minut).
Na talíři přidám ke kuličkám další „protizánětlivé“ potraviny jako je kysané zelí, pórek, polníček, špenát, fazolky nebo např. naklíčená čočka. Protože jsou kuličky sušší, je vhodné k nim připravit nějaký dresink. Stačí smíchat dvě lžíce jogurtu s pár kapkami citrónové šťávy a trochou sušeného droždí.
Zdravá majonéza: Na jeden díl tahini přidám 1/2 dílu vody. Za stálého míchání přidám citrónovou šťávu a sůl a míchám do krémovité konzistence. Přidám pepř, případně další koření a ozdobím pažitkou.
Jídlo na cesty: Kuličky se skvěle hodí jako jídlo do krabičky.



